Beginners [2011]

Beginners, Mike Mills'in yazıp, yönettiği 2011 yılında gösterime giren filmi. Christopher Plummer başta olmak üzere, Ewan McGregor ve Mélanie Laurent filmin ana oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar. Bir de köpek Arthur var. Filmi izlemeyenler için Oscar töreninde kendisini görmüştük hatırlatmasını yapayım. 
Christopher Plummer bu filmdeki rolüyle Oscar'ı almayı gerçekten hak etmiş. Aslına bakarsanız bu filmdeki oyunculuğuyla alabileceği bütün ödülleri almış desek daha doğru olur. İyi iş çıkarmış. Oscar'la yaşıt Plummer, film de eşini kaybetmiş, 75 yaşından sonra eşcinsel olduğunu ve bu yönünü keşfetmek istediğini itiraf eden ve bir yandan da kanserle mücadele eden baba rolünü oynuyor. 
Christopher Plummer
Film kirli bir pencerenin önünde vazo içinde duran papatyalar ve kuş sesleriyle başlıyor. Sessiz ve sakin. Kahramanımız Oliver, evi topluyor, çöpleri dışarı çıkarıyor. Köpeği Arthur'la konuşuyor. Oliver, babası Hal'ı yeni kaybetmiştir. Üzgün ve yalnızdır. Bundan sonra Oliver'in şimdi yaşadıkları ve geçmişte babasıyla yaşadıkları arasında gidip-gelen bir film başlar bizim için. Mills'in bu filmi, baba-oğul, kadın-erkek ilişkisi, eşcinsellik, politik göndermeler ve nostalji etiketleriyle rahatlıkla anılabilir. 

Oliver bizimle ilk konuşmasına 2003 ve 1955 arasında karşılaştırma yaparak başlar. Yıldızları, doğayı, arabaları, filmleri v.s. karşılaştırır. 1955, Oliver'in annesi ve babasının evlendiği yıldır. Bu anlatısında annesinden ve babasından bahseder bize Oliver. Annesinin ölümünden, bu ölümün ardından babasının eşcinsel olduğunu açıklamasından ve eşcinsel yaşamından. 
Mélanie Laurent ve Ewan McGregor 
Oliver t-shirt tasarımları yapan, yalnız yaşayan biridir. Babasının ölümünden sonra iş arkadaşları Oliver'ı bir kıyafet balosuna çağırırlar. Freud kılığında, kucağında Arthur ile partiye giden Oliver, larenjit olan ve konuşamayan bu yüzden yazarak anlaşmak zorunda kaldığı Anna ile tanışır. Ve ilişkileri başlar. Oliver'in Anna ile olan ilişkisinin yanında, geçmişe giderek, sık sık babasıyla olan ilişkisini, Hal'ın eşcinsel yaşamını izleriz. 

Plummer'ın oyunculuğu ve hikayenin bu tarafı bir çok yönden Oliver ve Anna'nın ilişkisini gölgede bırakıyor. Hal'ın eşcinsellik deneyimleri, düzenlediği partiler, katıldığı gruplar yaşadıkları, Oliver'ın gözünden bizlere ulaşıyor. İkinci plana atılmış klasik bir aşk hikayesi ve Plummer'ın şahane oyunculuğu Beginners'ı sarıp sarmalıyor. 

Filmden fazlasıyla bahsettim zaten. Keyifle izlenebilecek filmlerden birisi daha. En azından sizi yormuyor. Senaryo ve filmin gidişatı açısından iyi bir film olduğunu düşünüyorum. Film müzikleri de bir o kadar keyifli.  An itibariyle imdb puanı 7.2 ve ve benim de puanım bu olur filme. Mélanie Laurent filme güzelliğiyle hoş bir hava katıyor. Fazlasıyla erkek dolu bir film zira. Son olarak köpek Arthur'a (gerçek adı Cosmo'ymuş) da övgülerimi sunayım. Arthur figüranı olmadan film boyunca bizlerle ve iyi bir oyunculuk çıkarmış. Köpek deyip geçmemek gerek.

Keyifle izlemeniz dileğiyle. 


Yorumlar