Tinker Tailor Soldier Spy [2011]


Tinker Tailor Soldier Spy, Türkçeye Köstebek adıyla çevrilmiş ve 10 Şubat'tan beri sinemalarımızda gösteriliyor. Gary Oldman, Benedict Cumberbatch ve John Hurt filmde ilgimi çeken karakterler. Tabi bunun yanında The King's Speech filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Colin Firth da filmin oyuncu kadrosunda. Aslında filmden beklentilerim yüksekti. Şunu da hemen belirteyim, sinema salonundan içeri girerken birisi filmin kötü olduğunu söylediğinde inanmak istememiştim. 3 dalda Oscar'a aday bir filmden bir şeyler beklemek de normal olsa gerek.

Benedict Cumberbatch
Film, John Le Carre'nin aynı adlı romanından uyarlama. Kitabı okumadığımdan karşılaştırma yapmam mümkün değil. Fakat an itibariyle imdb puanı 7.3 ve bunun 7'nin altına düşmesini umuyorum. Çünkü bu puanı hak etmiyor. Film için konuşacak olursam, ilerlemiyor film. Hatta bazen ne aradıklarını bile anlamıyorsunuz ya da o hisse kapılıyorsunuz. 1970'lerin soğuk savaş döneminde, Rus ve İngiliz gizli istihbaratındaki köstebeğin peşinde, içinde sıfır kovalamaca ile ilerleyen bir film. İngiliz gizli istihbaratının başındaki Control (John Hurt) ve ekip arkadaşı George Smiley (Gary Oldman) görevlerinden alınırlar. Control görevden alınmadan önce, içlerindeki köstebeği bulmak için uğraşmaktadır. -Burada şunu söylemekten çekinmeyeceğim John Hurt daha iyi bir oyunculuk çıkarmış. Zaten severim kendisini.- Zaten görevden alındıktan sonra ölüyor. Mesela bu kısmı anlamadım. Ölüyor mu, öldürülüyor mu? Her neyse, görevinden uzaklaştırılan -emekliliği istenilen- Smiley'e içlerindeki köstebeği bulmaları için görev veriliyor. Başta kabul etmese de, dostu Control'un son işini bitirmek için bu görevi üstleniyor.


Film bundan sonra Smiley'in istihbarat içerisindeki köstebeği bulmak için çabalamasıyla ilerliyor. Bir yandan da hayatının geçmiş dönemlerine yapılan geri dönüşler ile hikayeye bir parça canlılık katıldığını söylemem mümkün. Bu noktada bir şey daha diyeyim, filmin açılış sahnesi, yine Smiley'in geri dönüşlerinde ki bir partide Lenin maskeli Noel Baba ve Peter'ın (Benedict Cumberbatch) istihbarattan bir dosyayı çalması sırasındaki gerilimi filmin en iyi bölümleriydi diyebilirim. Yine de açılış sahnesine hepsi içerisinde ayrı bir parantez açmak gerekir. Zira bir parça da olsa kısa film tadında olmuş. Aslına bakarsanız bu bölüm bile filmden beklentilerimi gelecek adına yükseltmedi değil. Fakat olmamış işte.

Kısaca açılış sahnesinden bahsedeyim. Control, kayıt dışı bir görevle Jim Prideaux'u (Mark Strong) Macaristan'a bir göreve gönderir. Bu görevde Jim, Macar bir generalden köstebeğin adını öğrenecektir. Macaristan'a giden Jim, generalle buluşmasından önce onu generale götürecek olan kişiyle bir kafede oturur. Fakat etrafında bir terslik olduğunu fark eden Jim masadan kalkar ve uzaklaşmaya başlar. Tam bu sırada sırtından vurulur. Film boyunca uzun bir süre, Jim'e ne olduğunu bilemeyiz. Yine de izlenirse daha anlamlı olacaktır.

Son olarak filme dair söyleyebileceklerim. Yaratılan atmosferler, oyunculuklar, çekimler açısından başarılı bir film olduğu. Yine kostümlere de başarılı demek mümkün. Sinemada değilde belki evde izlenirse biraz daha keyif almak mümkün olabilir.

Yorumlar

'ofelya dedi ki…
Daha kaç film köstebek adıyla çevrilecek :))

Bafta ödüllerinden iki ödülle ayrıldı..Bence herkesin anlayabileceği bir film değil..Ağır bir konusu vardı.Kadro çok güçlü. Fakat işleyişi ve akışı durağandı bana göre..Dediğiniz gibi kostümler başarılıydı.Mekanlar da öyle.

İtiraf edeyim sinema da değilde evde boş bir vakitte izlenilecek bir film bence.
Vallahi onun sınırı yok. Bütün casus filmleri Köstebek bizim için :=)

Bence de film pek iyi değil. Haliyle ortalama bir filmi anlamaya çalışmak da çok sıkıcı.. Ödül almayacak bir film de değil. Ama tamamen film dışı unsurlardan ötürü olur. :)
'ofelya dedi ki…
Mimlendiniz belki ilginizi çeker :))

http://ofelyakupakizi.blogspot.com/2012/02/ofelyann-sevdikleri-mim.html#comment-form
Teşekkürlerimi sunarım :)