Tunceli'de Kadın Garson Eylemi

Tunceli'de Garson Kadın Eylemi

Yukarıdaki linke tıklarsanız başlıkla alakalı bir habere rast geleceksiniz. Kendilerine Demokratik Haklar Federasyonu diyen bir kaç çapulcu, -hani işin rengini belkide tam olarak bilmesek de fazlasıyla rezilce bir olay- çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve Restaurantlarda kadın garson çalıştırılıyor diyerek eylem yapmış. Sayıları 2000 civarındaymış. İnsafsız bunlar yahu. Bir ton sorun varken şu ülkede kafalarına taktıkları şeylere bak. Burada çalışan kadınlar yüzünden 86 kişi eşinden boşanmış.. Ehh bir çok kadında bundan dolayı sıkıntıdadır. Aslına bakarsanız durumu kendileride açıklıyorlar yani diyorlar ki; bu kadınlar yüzünden kocalarımız bizi terk ediyor. Biz bu kadınların kendi istekleri ile ya da zorla çalıştırılmasını istemiyoruz. Kocalarımız bizimle ilgilenmiyor. Rahat bırakın ayol kocalarımızı v.b. gibi şeyler. Aslında burada ortaya konan söylemin neresinden tutarsanız tutun Demokratik bir söylem yok. Bu ülkede devlet kontrolünde genelevler yok mu? Kadınlar kendi istekleriyle bu tür yerlerde çalışamazlar mı? -zorla çalıştırılıyor dahi olabilirler fakat buna yönelik bir söylem söz konusu değil- Acaba kocalarının oraya gitmesini bu tür eylemlerle mi engelleyecekler? Tamamen demokratik bir söylemden uzak, bana göre saldırgan, belki faşizanca bir hareket ve eylemdir bu. Eylemcilerden biri şöyle bir şey diyor. "bu işletmeciler bu şiddetten bir ders almalıdırlar" yaptıkları tamamen linç girişiminden başka bir şey değil. Ve bakıyorum da etrafta bir tane bile polis yok. Canlarım benim. İşlerine geldiğinde nasılda ortadan kayboluyorlar. Neredeyse ölümcül bir seviyeye varan bir şekilde orada genç bir adamı nasılda dövüyorlar. Ben burada ki eleştirimin hiç bir yerinde kadınlar çalışsın-çalışmasın gibi bir söylemde değilim. Söylemek istediğim şey ne kadar yanlış ve çığrından çıkmış, tabiri caizse kendi kıçını kurtarmak isteyen bir kaç çapulcunun yaptığı eylemin demokratik hak talebinden uzak olması. Eğer yasa-dışı bir şey var ise gidersin polise-savcıya şikayetini yaparsın. Yok böyle bir memleket. Hadi canlarım..

Yorumlar

Adsız dedi ki…
kusura bakmayın ama son derece bilinçsizce bir yazı olmuş . bu ülkede genelevlerin olması ve kadınların kendi bedenlerini satmaları doğal mı ? sizin o faşizan dediğiniz insanlar faşizme karşı mücadelede bedel ödeyen insanlardır . bir türlü anlayamadığınız şey ise şudur : orada kadın garson yok orada fuhuş var kadınlar garson adı altında polis eliyle oraya sokuluyor . dersim gibi bir bölge de bu tarz olaylarla kirletilmek isteniyor . kocalarınız oraya gitmesin gibi ipe sapa gelmez cümleler kullanmışsınız da anlamadığınız şu mesele kimin gittiği değil ! mesele devlet eliyle bir kentin ve bir halkın yozlaştırılmaya çalışılması . AZICIK MANTIK !
Öncelikle şunu söyleyeyim. Böyle ödlek, ismini bile yazmadan yorum yapanları genelde onaylamam. Fakat Cevabınızı almayı hak ediyorsunuz.

Kocalarınız oraya gitmesin gibi cümleler kullanmadım. Bunu diyen, restaurantları, biraneleri basan insanlar diyor. Hatta kocalarımız oraya gittikleri için evleriyle ilgilenemiyor diyorlar. Bunları demeleri benim için bir şey ifade etmiyor. Benim için önemli olan şey, orada insanların linç edilmesi. Eğer Dersim'in kültüründe linç varsa, lanet olsun öyle kültüre.

Orada da dediğim gibi, yasa-dışı bir olay varsa, o çok güvendiğin polise, savcıya, mahkemelere gidersin. Ama işin çözümü insanları tehdit etmek, dövmek, yaka paça savurmak olmamalı.

Eğer bir kadın kendi isteğiyle, bedeni üzerinden para kazanmayı seçmişse bu onun sorunudur. Sizin ya da bir başkasının değil. Eğer bunu ahlaki bulmuyorsanız da gidip şikayet edersiniz. Eğer o iş yerlerinde fuhuş var diyorsanız gidersiniz polise. İnsanlara zarar vererek bunu çözemezsiniz.

Ve ayrıca bütün Dersim halkı öylesine saf ve temizse ve siz de buna inanıyorsanız aklınızdan şüphe ederim. Dersim'i kirleten, yozlaştıran belli ki tam da Dersim'in bu insanları.

Ve evet azıcık mantık. Biraz mantıklı olunda orada ne yazıyor, niye yazıyor adam gibi okuyun.